2009-12-26

Hogy eligazodjam

Annak érdekében, hogy eligazodjak a jelenlegi politikai viszonyok mellett, rájöttem, hogy azokat az eszméket kell megvizsgálnom, amelyek  segítségével megfogalmazhatóak az elitek törésvonalai. 

A törésvonal elméletet annyiban lehetne továbbvinni - nem tudom, hogy van-e erre kísérlet -, hogy azt kiterjesszük a politikai elit gondolkodására. Míg a politikai kultúrában a vélemények reflektálatlanok és attitűdszerűek, addig azok a politikai gondolkodóknál és elitnél az értékszinten megfoghatóak.

Ennek megfelelően nincs más mód, mint újra felfedezni a rendszerváltáskor harsány politikai diskurzust, és újraértelmezni az ott megjelent álláspontokat. (Véleményem szerint az álláspontok történetileg adottak, de újra- és átértelmezhetőek.) Ennek segítségével megvizsgálhatjuk, hogy az ideáltípusok milyen formában és mennyire valósultak meg, mennyire hajoltak el tőle.


Milyen felfogásokat találtam az államról és kormányzatról?


- liberális jogállami radikalizmus

- radikális demokráciafelfogás

- konszenzusos demokráciafelfogás

- guvernamentalista felfogás


Munkára fel.


1 comment:

  1. Mivel nem találtam más elérhetőségedet, kommentben üzenek:

    Hello!

    Szerencsére vagyunk egynéhányan, akik saját blogunkban környezeti és társadalmi kérdéskörökkel (is) foglalkozunk. Sokunknak megvan a maga „szakterülete”, legyen ez a klímaváltozás, az olajcsúcs, társadalmi vagy gazdasági kritika, az egészségügy. Ez így teljesen rendben is van. És mégis, mindezen témák valahol mindig kapcsolódnak.

    Sokféle szempontból közelítjük meg a dolgokat, és gyakran egymásnak ellentétes véleményeket is kifejtünk. A társalgásunk azonban elaprózódik a különféle fórumokon. Erre egy olyan megoldást szeretnék javasolni, amely nem igényli, hogy egyetlen portálon tömörüljünk, és mindenkinek nagy személyes szabadságot nyújt.

    A blogháló alapja az, hogy egymás érdekesnek tartott blogjaira (még ha azok tartalmával nem is értünk mindig teljesen egyet) egy „Zöld blogháló” (vagy ahogy tetszik) cím alatt egy linkgyűjteményt teszünk ki. Ennél is tovább lehetne menni azzal, hogy időnként a más blogokon olvasott, számunkra legnagyobb hatású bejegyzésekről írunk rövid ajánlókat a sajátunkban, kifejezve egyetértésünk vagy épp ellenvéleményünk, vagy akár csak néhány link formájában.

    Így elérhetjük, hogy ha egy látogatót egy helyen egy téma megragad a hálóban, az ne „szabaduljon” könnyedén. Ehhez én csak egy kezdőlökést szeretnék adni, és nem fogok több ilyen körlevelet küldeni, mert innentől nincs központi szerep. Nem kell mindenkinek mindenkire linkelnie, teljesen szabad a választás, még a kölcsönösség se kényszerítő erejű. Ha csak néhány szálon csatlakozol a hálóhoz, már azzal is erősíted annak teljes működését.

    Most leginkább olyan blogokat gyűjtöttem össze, amelyeket egy ember ír, de amennyiben tudtok módot közösségi és hírportálok bevonására is, szabad a lehetőség. Valamint így is biztos kihagytam néhány személyes blogot, de bárki csatlakozhat a hálóhoz már azzal is, hogy egyetlen ember hivatkozik rá, és így a háló mentén egyre többen rátalálunk. Az új jövevényeket azzal is segítheted, ha a blogháló működéséről is írsz.

    Íme a lista, amelyek szerzőit próbálom most megkeresni (ABC rendben):
    http://alapvetes.blogspot.com/
    http://aftermodern.hu/
    http://atermeszettorvenye.blogspot.com/
    http://begreeny.com/
    http://bioetikablog.hu/
    http://biokemia.blog.hu/
    http://birtalan.blogspot.com/
    http://blog.poznanici.com/zold/
    http://jand.info/
    http://kekenzold.blog.hu/
    http://kiszivargott.blog.hu/
    http://klima.blog.hu/
    http://kornyezet.blog.hu/
    http://kozeleti.blogspot.com/
    http://greenr.blog.hu/
    http://sztefano.spaces.live.com/
    http://wolverine.blog.hu/
    http://zoldblog.blog.hu/
    http://zoldfilm.blog.hu/
    http://zoldful.blog.hu/
    http://zold-seg.blog.hu/

    Üdv,
    JAndrás
    http://jand.info/

    ReplyDelete